Kiderült kié lett a legjobb recept!

Véget ért a Nagy Adventi Receptverseny, amiben megmutathattátok nekünk és mindenki másnak is kedvenc receptjeiteket három kategóriában.

A zsűri tagjai - Görbe Serpenyő Virtuóz Pali gasztro blogger, az MKB #20percegészség program mentora, Szonja MárkÉdesem cukrász, valamint Iklódi Dóra gasztroblogger - Wander. Food. Wonder - a játék december 17-ei lezárását követően összeültek és hosszas tanakodás után kiválasztották a nyerteseket, a rengeteg receptet beküldő játékos közül.

Az ünnepi főétel kategória győztese, aki a Sencor SES 9020NP automata kávéfőzőt nyerte Őszi Éva, egy remek rakott karaj recepttel.

 

Rakott karaj:

Császár, Kolozsvári és füstölt szalonnát piritunk, ennek a zsírjában megsütjük a vékonyra vágott karajszeleteket. Egy magasabb falú tepsiben/jénai tálban a sült karajszeleteket egymás mellé rakjuk, rá a sült szalonnákat, aztán pirított hagymát tejfölben kikereverve, rá a párolt brokkolik kerülnek. Az egészet meglocsoljuk a megmaradt szalonnazsírral, tetejére sajtot reszelünk. 180 fokon, 40-50 percig sütjük.

Egészséges étel kategóriában a Barna Mónika Céklás gerslije nyerte el a zsűri tetszését, ezért a nyertes egy Sencor SBU 7877CH vákuumos automata turmixgép boldog tulajdonosa lett.



Céklás gersli-rizottó

25 dkg gersli, 50 dkg cékla, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek olívaolaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 l zöldségleves alaplé, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, só, bors, 8 dkg kecskesajt, 2 dkg tökmag

A céklákat megpucoljuk, 2 cm-es kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük.

A gerslit átöblítjük. Az apróra kockázott hagymát az olívaolajon, kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzákeverjük a gerslit, s az olajos hagymával elkeverjük. Ráöntjük a 2 dl bort, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Kis adagokban, ahogy a folyadékot a gersli elfőtte, hozzáöntögetjük az alaplevet. Kis-közepes lángon fedő alatt főzzük, s közben gyakran kevergetjük a folyadékot folyamatosan pótolva. 45 perc főzés után a megsült céklát aprítógépben aprítjuk, s ezt is a rizottóhoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, az áttört fokhagymát is hozzáadjuk, s továbbbi 15 percig főzzük. A gersli megpuhul, de kellemesen harapható legyen. A végén hozzáadjuk még a vajat és a reszelt parmezánt is. Lágy, krémes rizottónk kell legyen.

Az ünnepi sütemény kategóriában indultatok a legtöbben, itt bizony a zsűri hosszas vívódás után Sárhelyi Erika márványos kuglóf recepjét választotta ki. Ezért ő örülhetett a Sencor STM 787X konyhai robotgépnek.


Márványos kuglóf vaníliasodóval

Hozzávalók:

240 g porcukor

300 g liszt

45 g keserű kakaópor

4 tojás

120 g vaj

1 zacskó sütőpor

2 dl tej

Elkészítés:

1. Egy-egy tálba válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját.

2. A fehérjét verjük kemény habbá.

3. A sárgáját keverjük el a felolvasztott vajjal és porcukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és apránként a tejet. Annyi tej kell hozzá, amíg nyúlós, sűrű tésztát kapunk. Egyenletesen keverjük el, majd osszuk ketté.

4. Az egyik tálban lévő tésztához adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el benne. (Kicsit sűrűbb massza lesz, mint a másik, de ezen ne aggódjunk.)

5. Mind a két adaghoz adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét és óvatosan oszlassuk el benne.

6. Apránként, felváltva adagolva öntsük a kétféle tésztát kivajazott, kilisztezett kuglóf formába.

7. Előmelegített sütőben, 150 fokon kb. 45 percig süssük.

 

Vaníliasodó:

Hozzávalók:

1 l tej

4 db tojássárgája

10 dkg cukor

2 evőkanál finomliszt

2 csomag vaníliás cukor

2 dkg vaj

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre.

A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.

Összeforraljuk, közben kevergetjük.

Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.

Mivel nekem elég híg maradt, én tovább forraltam még egy púpozott mokkáskanál étkezési keményítővel is, de ez ízlés dolga, ki hogyan sűrít.

Köszönjük mindenkinek, hogy velünk játszott, gratulálunk a nyerteseknek. Köszönjük az Adventi Receptverseny támogatóinak A Sencor Magyarországnak, a Boook Kiadónak és az MKB#20percegészség Programnak, hogy hozzájárultak a verseny sikerességéhez.


Minden kedves játékosunknak köszönjük a szuper recepteket és kívánjuk, hogy minél több remek ünnepi étel receptjét találjátok ti is hasznosnak az ünnepi vacsorára készülődve!