November 19-én nyit az Advent Bazilika

Szeretetben, biztonságban – egy év kényszerszünet után idén újra megrendezik az Európa legjobb karácsonyi vására címet 2019-ben elnyerő Advent Bazilikát.

12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, minőségi kézműves és gasztronómia kiállítók várják az ünnepelni vágyó látogatókat, akik kiemelt COVID intézkedések mellett, biztonságban adhatják át magukat az advent szeretetteljes hangulatának.

November 19-én, immár tizenegyedik alkalommal nyílik meg Budapest egyik legszebb ünnepi rendezvénysorozata, az Advent Bazilika. A 2019-ben Európa legjobb karácsonyi vására címet elnyert eseményt évek óta azzal az eltökélt szándékkal hozzák létre a szervezők, hogy az évvégi rendezvénydömpingből kiemelkedve, a Szent István Bazilika előtti téren semmihez sem hasonlítható ünnepi atmoszférát teremtve, minőségi időtöltést és különleges gasztronómiai kínálatot nyújtsanak a látogatóknak. 

Az Advent Bazilika tavaly, a koronavírus járvány első hulláma idején csak rendhagyó módon, karácsonyfa állítással és az online térbe költözve járulhatott hozzá az advent hangulathoz, idén azonban korábbi népszerű programjaival, kiállítókkal, teljes pompájában fogadja az ünnepelni vágyókat. Annak érdekében azonban, hogy járványügyi szempontból a rizikó minimális legyen, a látogatók érdekében a rendezők számos, a törvényi előírásoknál szigorúbb intézkedést foganatosítottak. 

A vásár központi részébe, - elzárva a megszokott belvárosi gyalogosforgalomtól - kapukon keresztül, védettségi igazolvány ellenőrzése után lehet belépni. Itt kap majd helyet a gyönyörűen feldíszített, 12 méter magas, monumentális karácsonyfa és a rendezvény különleges szelfipontja, ahol a vállalkozó kedvűek a 3D vetítés szüneteiben egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára, hogy aztán fotót készítsenek és posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást. Itt várja továbbá a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolya oktatással. A rendezők a védett rész látogatóit szájmaszk viselésére kérik.

A vásári sokadalom fellazítása érdekében, további kisebb vásári helyszíneket alakítottak ki, ahol a hely adottságai miatt nem gyűlhet össze kritikus tömeg. A házak külső oldalára a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás darabjait helyezik el, amelyet így mindenki megnézhet. 

Fontos szempont volt a vásár megszervezésénél, hogy a környéken lakókat, ott dolgozókat, a templomba vallási okokból igyekvőket, illetve mindenkit, akinek útja a Bazilika környékére vezet, ne akadályozza mozgásában a kitelepülés – még akkor se kelljen visszafordulnia, ha nincs védettségi igazolványa. 

A rendezők természetesen itt is ügyelnek a biztonságos távolság betartására és kérik a maszkok viselését. Utóbbit a kiállítók számára kötelezővé tették, mint ahogy azt is, hogy az étel és ital pontokon kizárólag oltott munkatársak dolgozhatnak. 

Az Advent Bazilika területén közel 100 hazai kiállító kap helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak. Így megtalálható lesz számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárda kultúra étkei is. Az ízek és illatok mellett kézműves kiállítók - népművészek, iparművészek, innovatív alkotók - is hozzájárulnak a vásár hangulatához egyedi, kézzel készített remekeikkel.

Hagyományihoz hűen, az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát. A Coca-Cola is gondol a nehezebb sorsúakra. Felajánlották, hogy a vásárban minden egyes eladott termékük után a Magyar Vöröskereszt segítségével egy tál ételt adományoznak egy rászorulónak.

A Szerencsejáték Zrt. Nagykarácsony sorsjegyeivel van jelen, amelynek bevételét 2022 év végéig összesen 23 befogadó játszótér kialakítására fordítják. A Raiffeisen Bank a biztonságos és fenntartható vásári élményhez járul hozzá. A pénzintézet jóvoltából akár érintésmentesen is lehet fizetni az árusoknál: az új, azonnali fizetési rendszeren alapuló QR-kódos fizetés a standok nagy részén elérhető. A QR-kódos fizetési megoldást a Raiffeisen Bank biztosítja a kereskedők részére, az új Scan&Go mobilfizetési applikációval.

A látogatók biztonsága érdekében hozott COVID védekezés részeként tucatnyi helyen folyamatosan feltöltött fertőtlenítő állomás lesz elhelyezve, a helyszíni kommunikációs felületeken jól láthatóan és egyértelműen tájékoztatják a látogatókat a távolságtartás és a kézfertőtlenítés fontosságáról. Szintén a vírus elleni védekezést segíti, hogy a rendezvényen érintésmentes fizetés is lesz.
 
Az Advent Bazilika november 19-től január 1-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Szent István téren.